Teamontwikkeling en Teambuilding

In een groep werken mensen samen. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Toch is een team dat goed functioneert erg belangrijk voor het succes van een organisatie. Cotea helpt organisaties om teams verder te ontwikkelen.

Elk team ontwikkelt zich in verschillende fasen. Bij een beginnend team is het vaak nog ieder voor zich. Later gaan de mensen elkaar meer helpen, geeft de leider meer sturing, worden de taken duidelijker en zo voorts. Uiteindelijk functioneert een team als één geheel en op een hele fijne manier.

Elk team is anders van samenstelling en bevindt zich in een andere fase. Het verder ontwikkelen van een team is daarom maatwerk.

Teambuilding

Wanneer is teambuilding zinvol?

Teamontwikkeling is altijd nuttig. Maar de meeste organisaties kiezen voor teambuilding als:

 • De samenwerking of de communicatie in het team niet soepel verloopt.
 • Het team beter zou kunnen of moeten presteren.
 • De mensen zich afhankelijk opstellen van de leidinggevende.
 • De sfeer in het team niet goed is.
 • Er onvrede is in het team.

Wat is uw doel?

Als eerste stap bepaalt u samen met een trainer/coach van Cotea wat u wilt bereiken met een teambuildingstraject. Als u dat wenst kunt u vooraf, eventueel samen met iemand van Cotea, gaan onderzoeken op welke onderdelen een team zich zou moeten ontwikkelen. Is bijvoorbeeld het onderlinge vertrouwen te laag, communiceren teamleden niet zo goed of is niet duidelijk wat de doelstellingen zijn op de afdeling?

Op basis van uw doelstellingen worden de bouwstenen van de training geselecteerd.

Bouwstenen van de training

 • Test: "Team functioneren", eventueel aangevuld met interviews.
 • Doelstellingen van het team (opnieuw) bepalen op de korte en de langere termijn.
 • Bepalen van de "Teamwaarden".
 • Communicatie binnen het team
 • Taken en Procedures helder maken.
 • Elkaar echt goed leren kennen.
 • Feedback geven.
 • Verantwoordelijkheid nemen.
 • Teambuilding uitje.
 • Individuele coaching en/of Mentoring.

Maatwerk

Als het zinvol is vullen we de training aan met maatwerk. Bijvoorbeeld door een medewerker individuele coaching of mentoring te geven.

Teamuitje

Een teamuitje draagt sterk bij aan de teambuilding. Vaak is er een ongedwongen, informele, gezellige en vrolijke sfeer. Door enkele doelen uit het traject te integreren, zonder dat dit voor de deelnemers heel duidelijk zichtbaar is, leert de groep samen te werken en elkaar te vertrouwen. Maar bovenal hebben de mensen veel plezier met elkaar.

Collega als trainer

Zeker bij meer inhoudelijke delen van de training adviseren wij om een collega als trainer in te zetten. Dit is doorgaans erg effectief en het mes snijdt aan meerdere kanten. De kennis binnen een afdeling wordt verder verspreid en opgebouwd (de trainer leert er zelf ook veel van). Ook na het teambuildings traject kunt u daarmee door (laten) gaan. Uiteraard zullen wij de interne trainers goed begeleiden.

Ervaringsleren

Bij de trainingen van Cotea leert u door te doen. Deze training bestaat uit korte stukjes tekst, filmpjes en presentaties. Verder is het vooral doen, fouten maken, leren en vooral: veel plezier hebben.

Wat is het resultaat van de training?

Het resultaat wordt sterk beïnvloed door de houding en inzet van de medewerkers en het management. In een optimale situatie maakt het team een sterke ontwikkeling door: Binnen het team is het veilig om samen te werken. De teamleden zijn kritisch naar zichzelf en naar elkaar geworden, helpen elkaar, communiceren duidelijk en hebben begrip voor elkaar.

Kosten?

De kosten van de training hangen af van de bouwstenen die u gekozen heeft. Indien er geen maatwerk nodig is bedragen de kosten tussen de 3.000 en 8.000 euro exclusief BTW.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Vul het in op onze contactpagina. Contact